Oyunların Xəbərlər Xidməti

• Id: 56274

Mətbuat konfransı: Avropa Olimpiya Komitəsinin nümayəndələri Patrik Hikey (IRL) və Sipros Kapralos (GRE)

Avropa Olimpiya Komitəsinin (AOK) prezidenti Patrik Hikey (IRL) və AOK-in Bakı 2015 Koordinasiya Komitəsinin sədri Sipros Kapralosdan (GRE)

AOK prezidenti Patrik Hikey (IRL) və AOK-un Bakı 2015 Koordinasiya Komitəsinin sədri Sipros Kapralosdan (GRE) sitatlar.

Patrik Hikey (IRL) - AOK-un prezidenti

Bakı 2015 Avropa Oyunlarının uğuru barəsində:
"Məşhur tədbir olan Avropa Oyunları üçün akkreditasiya olunmuş 900 beynəlxalq jurnalistimiz vardı.

"Avropa Oyunları möhtəşəm idi. Siz obyektlərdə olmalı və bütün idmanlardan zövq almalısınız. Nəticələr gözləntilərimizdən artıq oldu.

"Təşkilatçılıq, qonaqpərvərlik və könüllülərin işləməsi - Avropa Oyunlarının bütün aspektləri əla idi və biz hələ də davam edirik. Bu əladır."

Avropa Oyunları kəndi və obyektləri haqqında:
"Əsas Olimpiya kəndlərində olmuşam və Avropa Oyunlarının bütün növlərində iştirak etmişəm. Obyektlərin və tədbirlərin təşkilatı haqqında heç bir mənbədən hər hansı narazılıq eşitməmişəm.

"İdmançılar buradakı atletlər kəndini bəyəniblər, hər kəsə öz evlərindəki kimi hiss etdirən merə və onun komandasına minnətdarlıq etmək istəyirəm."

Azərbaycan haqqında şəxsi xatirələri:
"Öz xatirələrimi yazası olsaydım Avropa Oyunları və Azərbaycanı orada qeyd edəcəm. Bu Avropa Oyunlarından sonra Azərbaycan həmişə mənim ürəyimdə olacaq."

2019-cu ilin Avropa Oyunları üçün potensial obyektlər:
"Bu Avropa Oyunları və onların keçirildiyi tərz gələcək namizədlərə olduqca kömək elədi.

"Hazırda hansı şəhərlərin olmasına dair sizə nümunə verəsi olsam, bildirə bilərəm ki, 2019-cu ildə keçiriləcək oyunlar üçün altı namizədimiz var. Bizim siyasətimizdə təkliflə çıxış edən şəhərləri əlavə xərcə salmaq və yersiz israfçılığa yol vermək prinsipi yoxdur.

"Biz yola Hollandiya ilə çıxmışdıq, hamımız bununla razı idik. Bu təklifdə ölkədəki bütün səlahiyyətli idman təşkilatları tərəfindən tamamilə dəstəklənirdi.

"Siyasi səbəblərdən bu alınmadı.

"Şimal, cənub, şərq və qərb arasında coğrafi balans istəyirdik olsun. İndiki Avropa Oyunları şərqdədi və indi qərbə, şimala və cənuba getmək daha yaxşı olardı.

"Hollandlar etiraz edəndə, biz əvvəlki qrupa geri döndük.

"Bu qrupun ikisi 2023 buraxılışı ilə maraqlandırdıqlarını bildiriblər. 2019-cu ilə keçirmək haqqında onlarla danışıqlara keçdik. Danışıqları yenidən başlamaq üçün daha üç qrupa müraciət etmişik.

"Bu Avropa Oyunları gedərkən daha iki yeni şəhər maraqlandırdıqlarını bildirərək qoşulmaq istədilər. S

"Vəziyət olduqca sağlam və möhkəmdir. Sizə çox yaxşı ikinci və üçüncü buraxılışların olacağını söyləyə bilərəm. Bundan sonra bunu başqa insanlara buraxacam."

Atletika və üzgüçülük yarışlarının keyfiyyətinin artırılması barədə:
"Sizə bildirə bilərəm ki, Avropa Atletika Federasiyasının prezidenti Sveyn Arne Hansen (NOR) ilə iki iclasımız olub. Növbəti buraxılışlarda idmançıların yüksək səviyyədə iştirak etmələri üçün o, birgə format hazırlayırdı. Əminəm ki, bu belə də olacaq.

Avropa Üzgüçülük Liqasının prezidenti Paolo Bareli (ITA) ilə görüşüm olub və ən yüksək səviyyəli üzgüçülük yarışlarının keçirilməsinə dair təklifləri almağa məmnun olacağını bildirib. İşin gedişatından məmnunam.

"Birinci gündən hər kəs bilirdi ki, burada keçirilən atletika və üzgüçülük yarışları real mənzərəni əks etdirməyəcəkdi. Bu oyunlarda ən yüksək səviyyəli atletika və üzgüçülük yarışlarının keçirilməsi üçün olduqca çox çalışırıq. Əminəm ki, buna nail ola biləcəyik."

Növbəti Avropa oyunlarının qərb tərəfdə keçirilməsi coğrafi yoxsa siyasi qərar olması haqqında:
"Hər ikisindən bir az. Nizamnaməmizdə heç bir qayda yoxdur. Özü balans qurur.

"Tədbirin məhz Qərbi Avropaya və ya Avropa Birliyinə üzv olan 28 dövlətdən birinə verilməsi ilə bağlı deyilən fikirlər bizi həqiqətən, təəccübləndirdi.

" Mən 50 ölkədə qurulmuş, 28- I qeyri-Avropa ölkəsi olan 50 MOK-nin prezidentiyəm. Bu ölkələr ola bilsin ki, bu cür hallarla bağlı öz mövqelərini bildirmək istəyib, ancaq biz 50 MOK tərəfindən seçilmişik və bütün bu ölkələrin Avropa Oyunlarına ev sahibliyi etmə hüququ var. Biz bunun üçün onları həvəsləndirəcəyik."

Birləşmiş Krallıqdan olan "The Guardian" qəzetinin nümayəndəsi Ouven Qibsonun Avropa Oyunları haqqında məlumat yazmasının qadağan edilməsi ilə bağlı :
"Ona akkreditasiya verilməsə də, həmin jurnalist 900 beynəlxalq jurnalistdən yalnız biridir. Bu, elə də pis deyil."

"Bu məsələyə yenidən qayıdacam və "The Guardian" qəzetinin nümayəndəsi cənab Qibsona icazə verilməsi üçün yüksək qurumlara müraciət etdim.

"Jurnaslitlərə bu tədbiri işıqlandırmaq üçün icazə verilməsini dəstəkləyirəm. Yalnız unutmaq olmaz ki, heç kəs müstqəil dövlətə nə etməli olduğunu və işləri necə idarə edəcəyini deyə bilməz.

"Biz idman tərəfdarıyıq,idmanı siyasətə qarışdırmaq olmaz. İdmanla bağlı kiçik bir lobbi yaratmışıq, ancaq tədbirdən sonra onu tərk edəcəyik. Bu məsələ Azərbaycan höküməti ilə BAOƏK arasında probelem yaratmışdı. Bununla bağlı əlizmizdən heçnə gəlmədi."

Gələcək Avropa Oyunları məşəlinin ilk dəfə Azərbaycanda Yanar Dağda alovlandırılması ilə bağlı :
"Biz həqiqətən, möhtəşəm bir mövsümə yekun vururuq. Böyük tədbir oldu, bundan sonra əminliklə deyə bilərik ki, növbəti oyunların məşəli bizim ölkədə yandırılmış məşəlin davamı olacaq."

Azərbaycanın insan hüquqları ilə bağlı Avropa Şurasındakı məruzəsi ilə bağlı:
" Avropa Şurası ilə daima əlaqə yaratmışıq. Brüsseldə Avropa Parlamentində çıxış etmişik. Orda deyilənlərə hörmətlə yanaşmış, öz fikirlərimizi də onların diqqətinə çatdırmışıq."

AOK-in Bakı 2015 Koordinasiya Komitəsinin sədri -Sipros Kapralos (GRE)

Avropa Oyunlarının uğurla həyata keçirilməsi ilə bağlı:
"İki həftə yarımı əhatə edən mükəmməl bir dövr keçirdik. BAOƏK əməliyyat baxımından mükəmməl bir iş ortaya çıxardı və hər kəsin bütün diqqəti 17 gün ərzində oyunlar üzərində cəmləşmişdi.

"BAOƏK və Azərbaycan 30 aylıq hazırlıq çərçivəsində bir çox vədlər verdi və nəhayət, verdiyi vədlərə ən yüksək səviyyədə əməl etdi."

"Bizim Olimpiya standartlarında, yüksək səviyyəli oyun obyektlərimiz var və Avropa Oyunlarının Olimpiya Oyunları səviyyəsində keçirildiyini tam əminliklə deyə bilərəm.

"Avropa Oyunlarının uğurla həyata keçirilməsi əldə etdiyimiz yeni imkanlar nəticəsində başa çatır. Ona görə yox ki, biz Olimpiya və qeyri-Olimpiya Oyunları, eləcə də, görmə qüsurlu cüdoçuların oyunlarını keçiririk, biz eyni zamanda, proqrama yeni idman növləri də daxil etmişik.

"Olimpiya Oyunlarının təsnifat mərhələsi üçün ayrılmış 16-idmandan 12-ni məhz bu oyunlara daxil etmişdik.

"İnsanların idmançıları daha yaxından görə bilməsi və oyun həyəcanını hiss etməsi üçün küçə atletikası idman növünü də Oyunların proqramına daxil etdik.

"Şüvüllə tullanma üzrə iki idmançımız 5.92m məsafəyə qədər mübarizə apardılar, bir idmançı Amerika rekordu qazanıb, digər 4-ü isə Olimpiya təsnifat mərhələsində şüvüllə tullanma üzrə qalib olub.

"Hündürlüyə tullanma üzrə iştirak edən iki idmançı Olimpiya təsnifat mərhələsinə seçilmiş idmançılardır, bu isə, olduqca yüksək səviyyəli və standartlı tədbirin göstəricisidir."

"Gimnastika üzrə akrobatika və batut gimnastikası kimi yeni növlər daxil olmaqla, eyni vaxtda eyni oyun obyektndə 5 fərqli gimnastika növü təşkil etmişik (batut gimnastikası 2000-ci il Sidney Olimpiya Oyunlarından sonra olimpiya idman növünə çevrildi; akrobatika və aerobika gimnastikası isə Bakı 2015-də ilk dəfə keçirilir)."

"Mətbuat işçilərinin yarışlardan sonra idmançılarla söhbətlər aparıb müsahibə alması üçün xüsusi media zonaları təşkil etmişik (daha rahat media mühiti)."

Mükafatçılarının sayı ilə bağlı:
"Avropa Oyunları heç bir medal qazanmayan ölkələr üçün olduqca yaxşı bir təcrübə fürsəti oldu, beləki, onlar burda topladıqları təcrübədən Olimpiya Oyunları və qitə çempionatlarında istifadə etməklə medal qazana bilərlər.

"50 ölkədən 42-si Avropa Oyunlarında medal qazana bildi, bu isə Avropa idmanı və onun inkişafı üçün kifayət qədər yaxşı nəticədir."

Azərbaycanın gələcək Avropa Oyunlarına təkan verməsi ilə bağlı:
"Biz Avropa Oyunlarını ən yüksək səviyyəli oyun obyektlərində keçirdik. Əməliyyat sistemi baxımından mükəmmək təşkilati bacarığa malik ölkəyik.

"Olimpiya Oyunları üçün təklifin irəli sürülməsi qərarı Azərbaycan hökümətindən asılı olsa da, bu tədbir onu göstərdi ki, ölkə milti-idman yarışlarını təşkil etmə bacarığına malikdir.

"Düşünürəm ki, onlar Olimpiya Oyunları üçün olduqca yaxşı namizəd olacaqlar."

Bakıdakı oyun obyektlərinin gələcəyi ilə bağlı:

"Ölkəmiz İslam Olimpiya Oyunlarına, şahmat üzrə çempionata, futbol üzrə Avropa Çempionatının təsnifat və dörddəbir final mərhələlərinə ev sahibliyi edəcəyik. .

"Bu ölkə yeni idman növlərinə investisiya ayırıb. Gəncliyin inkişafı üçün bu cür idman obyektlərinə ehtiyac var. Bu, ölkə üçün yaxşı bir investisiya mənbəyidir. Obyektlərin gələcəkdə yaxşı istiqamətdə istifadə olunacağına şübhə etmirik."

GNS drh/tb

Canlı